Sinds kort bent u verplicht om te registreren welk economisch belang u in een organisatie heeft. Het UBO-register bevat openbare gegevens over ieders belangen bij rechtspersonen en andere entiteiten. Enerzijds een positieve ontwikkeling, waarmee witwassen en fraude wordt tegengegaan. Anderzijds kleven er voor ondernemers ook nadelen aan deze verplichte registratie. Hoe kunt u uw gegevens afschermen en zo bijvoorbeeld uw concurrentievoordeel behouden?
Op deze pagina vindt u alle informatie over de UBO-registratie.
Benieuwd wat het register voor u betekent en wat u kunt doen om uw gegevens te beschermen?
Maak een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek »
UBO’s (Ultimate Beneficial Owners) zijn personen die meer dan 25% van het economisch belang in een organisatie hebben.
Het UBO-register is een openbaar toegankelijk register met informatie over deze ‘uiteindelijk belanghebbenden’ (met een belang van meer dan 25%) bij rechtspersonen en andere entiteiten.
Het UBO-register komt voort uit Europese regelgeving. Het doel van dit register is om financieel-economische criminaliteit tegen te gaan, zoals:
Omdat de gegevens in het register deels openbaar zijn, kunnen personen en organisaties beter geïnformeerd besluiten met wie zij zaken willen doen. Het UBO-register maakt dus duidelijk wie aan de touwtjes trekt bij in Nederland opgerichte organisaties. Mensen kunnen hun financieel-economische criminaliteit niet meer verhullen achter juridische entiteiten.
“Ik heb een belang van 15% in een BV, moet ik mij laten registreren als UBO?”
De volgende organisaties zijn verplicht om UBO’s in te schrijven:
Ook natuurlijke personen met een kleiner belang kunnen als UBO worden aangemerkt, bijvoorbeeld omdat zij op andere wijze de uiteindelijke zeggenschap over een cliënt hebben.
Van een trust moeten meer personen als uiteindelijk belanghebbende worden aangemerkt. Het gaat hierbij minimaal om de trustees van een trust, maar ook om de oprichter, de eventuele protector en de begunstigde(n).
Combinaties en joint ventures: Bij een samenwerking met andere partijen die juridisch is vastgelegd, is UBO-registratie verplicht. Als een van de betrokken partners een belang in de combinatie of joint venture heeft van meer dan 25% dan moeten de UBO’s van die partij geregistreerd worden. Als geen enkele partner een belang heeft van meer dan 25%, dan moeten de pseudo- UBO’s geregistreerd worden. Dit zijn alle statutaire bestuurders van die entiteit. Als dat rechtspersoon-bestuurders zijn, dan zijn de eerstvolgende natuurlijk persoon-bestuurders pseudo-UBO.
Het uitgangspunt is dat wanneer het belang van een betrokkene onder de hiervoor genoemde drempels van 25% blijft, geen registratie in het UBO-register nodig is. Als hierdoor geen UBO kan worden aangewezen, moet de ‘pseudo-UBO’ worden geregistreerd. Volgens het Nederlands recht is dit het bestuur.
Let op: ook bij mutaties van de inschrijving in het handelsregister (zoals statutenwijziging) moeten UBO’s worden geregistreerd of aangepast.
“Hoef ik mij niet als UBO te registreren als ik deel uitmaak van een commanditaire vennootschap (cv)?”
Alleen bevoegde autoriteiten en de Financiële Inlichtingen Eenheid kunnen deze niet-openbare gegevens inzien.
In uitzonderlijke omstandigheden kan een UBO verzoeken de openbare gegevens af te laten schermen. Dit is mogelijk als de UBO:
Instanties zoals het Openbaar Ministerie, de politie, de Belastingdienst en de Financiële Inlichtingen Eenheid kunnen wel altijd alle gegevens inzien.
“Ik wil niet dat mijn concurrenten weten wat mij financiële betrokkenheid bij een bepaalde onderneming is. Wat moet ik doen?”
De Belastingdienst, Politie, OM, FIOD en een aantal andere autoriteiten krijgen toegang tot aanvullende gegevens die niet via het openbare deel van het register inzichtelijk zijn (o.a. Burgerservicenummer en woonadres). Zij gebruiken deze gegevens om onderzoek te doen naar het gebruik van het financiële stelsel voor witwaspraktijken en terrorismefinanciering.
In Nederland is dat de Kamer van Koophandel (KvK).
Tegen betaling kan iedereen de hierboven genoemde openbare gegevens van UBO’s bij de KvK opvragen. De KvK registreert wie het register raadpleegt.
Het UBO-register is op 27 september 2020 gestart.
De KvK stuurt alle opgave-plichtige organisaties die in het Handelsregister staan een brief. Hierin staat hoe u de UBO’s kunt inschrijven (online, via een formulier (post) of via de notaris).
De notaris is – op grond van de WWFT (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme) – verplicht om onderzoek te doen naar de identiteit van de betrokken partijen als er bij hem of haar een transactie plaatsvindt waarbij een BV of andere juridische organisatie betrokken is. Ook moet de notaris vaststellen wie de UBO’s (Ultimate Beneficial Owner) van de cliënten zijn.
De notaris legt de identiteit van de UBO’s vast met een schriftelijke UBO-verklaring die – vóór het passeren van de akte – ten overstaan van de notaris moet worden ingevuld en ondertekend. De ingevulde UBO-verklaring is vertrouwelijk en wordt door de notaris in het dossier bewaard.
Hoe belangrijk transparantie in veel gevallen ook is, toch kleven er behoorlijke (ondernemers)nadelen aan de UBO-registratie. Want het register is openbaar. Dat betekent dat ook uw concurrenten, afnemers, leveranciers en andere partijen kunnen zien welke economische belangen u direct of indirect heeft in andere ondernemingen.
En natuurlijk kunt u zich als ondernemer nog veel meer situaties voorstellen waarin het van belang is dat uw gegevens niet openbaar zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een nieuwe strategische deelneming, waarmee u een concurrentievoordeel hoopt te bepalen. Of wanneer u een nieuw product of nieuwe dienst wilt lanceren waardoor u ineens concurrent wordt van uw huidige afnemers of leveranciers. Openbaarheid van economisch belang kan dan een groot afbreukrisico vormen.
Graag bespreken we met u de mogelijkheden om te voorkomen dat bepaalde strategisch belangrijke gegevens opgenomen worden in het UBO-register. We onderzoeken dan tevens hoe bepaalde belangen eventueel afgeschermd kunnen worden, bijvoorbeeld door het verdelen van aandelen over meerdere aandeelhouders, een andere rechtsvorm of structuren buiten de EU. Iedere situatie is anders, daarom gaan we graag met u om tafel!
Jan Hölscher en zijn team staan voor u klaar om te bepalen of UBO-registratie voor u verplicht is en om eventueel een passende oplossing te vinden.