Veel mensen hebben een testament om zaken na hun overlijden goed te regelen. Maar stel dat er tijdens uw leven iets gebeurt – zoals een ongeluk of een ziekte – waardoor u zelf geen beslissingen meer kunt nemen? Anders gezegd: wanneer u wilsonbekwaam raakt? Wie beheert dan uw vermogen? Wie mag uw huis verkopen als u wordt opgenomen in een verzorgingshuis? Wie krijgt de verantwoordelijkheid over uw bedrijf? Wie regelt uw administratie en zorgt dat de vaste lasten betaald worden? Blijven schenkingen doorlopen?
Houd de regie in handen en leg vast wat er met u, uw kinderen, uw geld en uw spullen gebeurt als u zelf geen beslissingen meer kunt nemen. Dat gaat ook over medische beslissingen rondom reanimatie, medicatie en euthanasie. Stel een vertrouwenspersoon aan – de ‘gevolmachtigde’ – die mag beslissen, zoals u dat wilt. En bespreek dit goed met hem/haar.
Uw levenstestament kunt u het beste op laten stellen door een notaris. Uiteraard kunt u ook zelf dingen op papier zetten. U loopt dan wel het risico dat een dergelijke akte niet door bank wordt erkend en dat uw gevolmachtigde uw belangen niet adequaat kan behartigen.