Wanneer echtgenoten/partners uit elkaar gaan, moeten de gemeenschappelijke goederen verdeeld worden. De verdeling van de meeste goederen kan in onderling overleg plaatsvinden. De wet bepaalt dat voor de verdeling van een onroerende zaak (woning) een notariële akte nodig is.
In een akte van verdeling wordt de gezamenlijke woning toegedeeld aan een van de ex-partners. Na ondertekening van de akte van verdeling wordt de akte inschreven bij het Kadaster en is er nog één eigenaar van de woning. Het is niet voldoende om de verdeling van de woning alleen in het echtscheidingsconvenant of een andere overeenkomst op te nemen. Beide ex-partners moeten de akte van verdeling bij de notaris ondertekenen.
Vaak is voor de aankoop van de woning geld geleend. Omdat de ex-partners hoofdelijk aansprakelijk zijn voor deze schuld, wordt in de akte van verdeling ook vermeld dat degene die eigenaar wordt van de woning, deze geldlening/hypotheek ook overneemt en de lasten vanaf die datum voor zijn of haar rekening neemt. Hier moet de bank dan wel aan meewerken. Daarvoor is het volgende van belang.
Er zijn twee mogelijkheden om de hypotheek op één naam te zetten: